Hustopečský špekáčkový
Kód: 000064
Hustopečský špekáčkový
Kód: 000064
Další výrobek, který s hrdostí nese v názvu jméno obce Hustopeče, kde Váhala už několik desítek let připravuje své speciality. Hustopečský špekáčkový je dozlatova zauzený kabanos obsahující malé šťavnaté kousky špeku. Tento kabanos obsahuje 80 % masa, je lahodný a voňavý.
masný výrobek tepelně opracovaný uzený
Složení
80 % masa (vepřové maso 60 %, hovězí maso 20 %), syrové sádlo, pitná voda, vepřové kůže, jedlá sůl, stabilizátory: E 250, E 451, cukr, dextróza, antioxidant E 300, extrakty koření, česnek.Výživové parametry
Energetická hodnota | 1202 kJ/295 kcal |
tuky | 30 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 10 g |
sacharidy | 2.6 g |
z toho cukry | <0.5 g |
bílkoviny | 11 g |
sůl | 2.2 g. |
Recept pro Hustopečský špekáčkový
Složení
Hustopečský špekáčkový kabanos
cibulky šalotky
červenou, zelenou a oranžovou papriku
Váhalovu slaninu
olej
petrželku
česnek
sůl
Návod na přípravu
Oloupané šalotky ponoříme do vroucí vody (podle velikosti, cca 3 minuty), ihned zchladíme a osušíme. Do kabanosu nejprve vytvoříme podélně podélné zářezy a pak nakrájíme na 1 cm silná kolečka. Z Váhalovy slaniny odřízneme plátky půl až centimetr silné, nakrájíme je na čtverce. Na stejně velké čtverce i všechny papriky. Takto připravené suroviny potřeme směsí oleje a utřeného česneku se solí. Na mokrou špejli napichujeme podle vlastní fantazie střídavě jednotlivé suroviny. Vytvořené špízy velice pomalu grilujeme. Podáváme s chlebem a salátem.