Přihlášení

Koneční spotřebitelé

Nejste-li obchodní partner zadejte prosím své PSČ.
Zjistíme, jestli do vašeho regionu dovážíme.

Obchodníci

Jako náš obchodní partner se přihlaste zde.

Jste tady poprvé a máte zájem obchodovat?
Vyplňte tedy prosím kontaktní formulář, nebo volejte na tel.: +420 581 698 143.
Menu zobrazíte tahem z leva do prava ;-)

Zabijačková hostina zavoní i u vás doma

26.1.2021

Období zabijaček je tady! Lahodná jelítka, kvalitní jitrničky nebo oblíbené škvarkové křupání. To jsou pochutiny, kterým jen málokdo odolá. Jak ale tradice zabijaček vznikla a co si o této zvyklosti myslí v ostatních zemích světa? Začtěte se dál a těšení se na zabijačkovou hostinu může začít!

Odkud tradice pochází?

Důraz na maso se kladl již ve starověkém Řecku a Římě, kdy musel být každý řezník členem cechu, aby bylo řádně dohlíženo na nezávadnost a kvalitu masa. V českých zemích vznikly první masné krámy na počátku 13. století a později byl řeznický cech považován za živnost až uctívanou. Ve středověku se dělilo maso na lepší pro šlechtu (např. zvěřina) a na to běžné pro prostý lid (vepřové maso).

 Zabijačky se tehdy konaly zásadně během zimních měsíců, nejvhodnější doba byla od listopadu do března a oficiálně končily na Popeleční středu, tedy na konec masopustu. Proč v zimě? Z jednoduchého důvodu, lidé tehdy nebyli vybaveni ledničkami a díky mrazu tak mohli maso mnohem lépe zpracovat a déle uchovávat.

 Další výhodou pak bylo, že v zimě nelétají mouchy, tedy se nepletou řezníkovi do práce a nemohou maso nakazit. Na venkově bylo v minulosti překvapivě v těchto zimních časech nejvíce svatebních obřadů, právě proto, aby na hostinách mohly být talíře plné jelit, jitrnic a na sádle smažených koblížků.

 Pouze český rituál?

V České republice je to sice tradice oblíbená a hojně vykonávaná, není to však jediná země, kde si slavnosti masa vychutnávají. Podobné a někdy až stejné zvyklosti dodržují v Německu, Rakousku, Itálii, Maďarsku či Španělsku.

 Zabijačku zpravidla provádí zkušený řezník, aby nedošlo k chybám. Ten vstává již brzy ráno, protože zabijačka je prací na celý den. Od porážky, vykrvácení, odchlupení přes odstranění vnitřností, bourání až po čištění střev a zpracování lahodných produktů. To se stává tou nejvíce očekávanou částí dne, tradičně doprovázenou zapíjením místními specialitami. Na Moravě u zabijaček nesmí chybět slivovice, v Čechách pak pivo či vybraný tvrdý alkohol.

 Pochutnejte si na našich zabijačkových specialitách

U nás si můžete vybírat z řady tradičních dobrot. Jelítka či Jitrničky se hodí ke snídani či večeři, ale klidně jen tak na svačinu. Chybět by na vašem stole neměl ani skvělý ovárek nebo tlačenka. Ta je příjemně kořeněná, chutná typicky po vařeném masíčku, játrech a dalších druzích masa. Za svou kvalitu nese Váhalova tlačenka ocenění Český výrobek. Třešničkou k obědu je pak skvělá Zabijačková polévka.

 Udělejte si doma pořádnou hostinu, přejeme dobrou chuť!

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Další informace