Na 4 porce:
· 1 balení Nejlepší šunky od Slaniny
· 2 celá vejce
Na chléb:
· 1 světlý domácí chléb
· 500 g hladké mouky
· 21 g kvasnic
· 1 lžíci oleje
· sůl
· vlažnou vodu dle potřeby
Na majonézu:
· 5 vaječných žloutků
· 200 ml slunečnicového oleje
· cukr
· sůl
· ocet
· citronovou šťávu
Na salát:
· 4 celá vejce
· 50 g nakládaných okurek
· 10 g poupat kapary
· sůl
· pepř
· kopr
Domácí chléb
Hladkou mouku přesijte do velké mísy, rozdrobte kvasnice, přidejte olivový olej a vlažnou vodu. Dobře rozmíchejte a osolte. Zpracované hutnější těsto připravte do hranaté formy vyložené pečícím papírem, přetáhněte potravinovou folií a a na teplém místě nechte kynout alespoň půl hodiny. Pečící troubu předehřejte na 170°C, odstraňte folii, zkontrolujte že těsto zdvojnásobilo svůj objem, tedy vykynulo a vložte jej do trouby. Pečte 1 hodinu a 10 minut. Upečený chléb nechte pomalu chladnout a nekrájejte dřív než zcela vychladne. Mohl by se srazit.
Majonéza
Žloutky vlijte do misky, osolte, přidejte lžičku cukru, lžíci octa a šťávu asi z poloviny citronu. Šlehejte francouzskou metličkou a v tenkém pramínku přilévejte olej. Jakmile má majonéza obvyklou konzistenci máte téměř hotovo. Zbývá ochutnat a dochutit.
Salát
Vejce na zdobení chlebíčku i do salátu uvařte společně. Vložte do vroucí vody a na mírném plameni vařte 8 minut. Sceďte a zatřeste kastrůlkem, aby se skořápka natloukla. Pod pramínkem studené vody zcela vychlaďte. Skrze potlučenou skořápku se dostane voda k vejci, které během chladnutí nepatrně zmenšuje svůj objem a mělo by se snadněji loupat.
Okapané okurky a vejce nakrájejte na drobné kostičky, kapary a kopr nasekejte najemno. Vše spojte domácí majonézou a pokud je nutné dochuťte solí a pepřem.
Z čerstvého domácího chleba nakrájejte přiměřeně silné plátky. Poklaďte salátem, nazdobte poctivou Šunkou od Slaniny, skvěle uvařeným vejcem a servírujte. Přejeme vám dobrou chuť.