Na 4 porce:
· 2 balení salámu Gothaj od Slaniny
Na octový "kaviár":
· 70 ml octa (8% kvasný lihový)
· 30 ml vody
· 10 g plátkové želatiny
· 300 ml oleje (pouze na chlazení)
· 1 větší červenáou cibulku
· čerstvě mletý pepř
· olej
Na chléb:
· 350 g pšeničné celozrnné mouky
· 150 g žitné chlebové mouky
· 21 g kvasnic
· 1 lžíce oleje
· sůl
· vlažnou vodu dle potřeby
Domácí chléb
Mouku přesijte do velké mísy, rozdrobte kvasnice, přidejte olivový olej a vlažnou vodu. Dobře rozmíchejte a osolte. Zpracované hutnější těsto připravte do hranaté formy vyložené pečícím papírem, přetáhněte potravinovou folií a na teplém místě nechte kynout alespoň půl hodiny. Pečící troubu předehřejte na 170°C, odstraňte folii, zkontrolujte, že těsto zdvojnásobilo svůj objem, tedy vykynulo a vložte jej do trouby. Pečte 1 hodinu a 10 minut. Upečený chléb nechte pomalu chladnout a nekrájejte dřív, než zcela vychladne.
Octový "kaviár"
500 ml oleje nechte dobře vychladit v mrazáku, nejlépe v úzké nádobce tyčového mixéru.
Plátky želatiny namočte do studené vody a nechte nabobtnat přibližně 10 minut.
Ocet smíchejte s vodou v poměru 7:3, zahřejte maximálně na 80°C a přidejte připravenou dobře vyždímanou želatinu. Přelijte do jakéhokoliv kapátka nebo injekční stříkačky. Pomalu kapejte do zchladlého oleje. Z octové želatiny se vytvarují pěkné kuličky. Nakonec sceďte přes sítko (olej můžete dále použít). Kuličky ještě opláchněte ve studené vodě a můžete použít.
Plátky Gothaje rozložte rovnoměrně po talíři, posypte najemno nakrájenou cibulkou, zastříkněte olejem, opepřete a poházejte kuličkami octa. Dozdobte například kostkami kyselé okurky a servírujte s krajícem domácího chleba. Přejeme vám dobrou chuť.